Menu

Regisztráció
Emlékezz rám
Elfelejtett felhasználónév  Elfelejtett jelszó Aktivációs kód újraküldése

Friss hírek

Álláskereső B terv

A kínai Vuhan tartományból 2019 őszén kiindult és mára Európa számos országait – így többek között Magyarországot is - elérő COVID-19 Koronavírus megjelenésére tekintettel számos kérdés merül fel az egyes munkáltatói intézkedések szükségességéről és azok várható pénzügyi következményéről. Jelen összefoglaló anyagunkban átfogó képet kívánunk adni a munkaszervezetet érintő javasolt intézkedésekről, és azok jogi kereteiről.

 

1. A munkáltató kötelezettsége a vírus Magyarország megjelenésére tekintettel

A vírus magyarországi megjelenésével a járványkezelés a magyar állam hatóságainak feladatává vált. A jelen feljegyzés előkészítésekor Magyarországon az egészségügyi államigazgatási szervek egyes járványügyi intézkedéseket már megtettek.

Ameddig nem történik közhatalmi intézkedés egyes települések, vagy közhivatalok, közintézmények karantén alá helyezéséről, illetőleg nincs kihirdetett járványveszély, addig egy olyan állapot áll fenn, amelyben a foglalkoztatással kapcsolatos döntések kizárólag a munkáltatók kezében vannak.

Mit jelent mindez? Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatóknak?

A munkáltatók kötelesek biztosítani az egészséges és biztonságos munkakörülményeket, amelynek keretében:

  • A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért, melynek módját - a jogszabályok és a szabványok keretein belül - a munkáltató határozza meg.
  • A munkáltatói munkavédelmi feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket és egyéb terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani.
  • A munkáltató felelős azért, hogy minden munkavállaló az általa értett nyelven ismerhesse meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés reá vonatkozó szabályait.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a munkáltatóktól nem várható el a Koronavírus járványügyi kezelése, de a járványveszély esetén a munkáltató alapvető kötelezettsége a munkavégzés helyén a szükséges védőintézkedések és a munkavállalói tájékoztatás megtétele, továbbá a munkavállalók egészségének védelme.

1.1. Szükséges védőintézkedések

Ebben a körben a munkáltató feladata, hogy a foglalkozás-egészségügyi szolgálat, a munkavédelmi tanácsadó, továbbá a munkavédelmi képviselő bevonásával felmérje a lehetséges egészségügyi kockázatokat, a megelőzéshez szükséges védőfelszerelések (a munkavégzés körülményeitől függően pl. maszkok, kesztyűk), vegyszerek, fertőtlenítők körét, és azokat a munkavégzés helyén a munkavállalók számára folyamatosan és díjmentesen biztosítsa.

Szükséges emellett a munkaszervezet felső- és középvezetői szintjén dolgozó vezetőket intézkedési tervvel felkészíteni egy esetleges fertőzéses tünettel rendelkező munkavállalóval kapcsolatos lépésekről (pl. azonnali izoláció, a foglalkozás-egészségügyi szolgálat értesítése, a munkaterület fertőtlenítése, stb.), valamint azokra a munkaszervezési kérdésekre vonatkozóan, ha a munkáltató a munkavégzés helyének átmeneti bezárásáról dönt.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a védőfelszereléseket, vegyszereket a munkáltató nem csak biztosítani köteles, de fokozottan köteles ellenőrizni azok megfelelő használatát is.

Share on Myspace
A cikk forrása: https://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2020/koronavirus-munkajog.html