Menu

Regisztráció
Emlékezz rám
Elfelejtett felhasználónév  Elfelejtett jelszó Aktivációs kód újraküldése

Friss hírek

Bterv munkakereső

Vigyázzunk egymásra, ez most a legfontosabb feladata mindenkinek – mondta a csalad.hu-nak Varga Miklós, miután otthonában telefonon kerestük. Az István, a király egykori főszereplője és az Európa című sláger énekese elmondta: bár nagyon hiányzik neki a szokásos foci, de most végre elég ideje van a családjával, főleg a gyerekeivel lenni és újra rákapott az olvasásra is. Európa dalának feldolgozása pedig nem lepte meg, hiszen ő volt az atyai segítője Nagy Szilárdnak és Ragány Misának az újjáéledő dalban.

Varga Miklóst tárcsázom. Elsőre nem veszi fel, de nem is csodálom, hiszen nem elég az elrendelt otthonmaradás, még a március végi havat is a nyakunkba kaptuk. Úgy gondolom, barátaival, kollégáival beszél hosszabban, mert most még erre is van idő. Aztán csörög a telefon: ő hív. A hang. Az énekhang, amelyre születni kell és amely talentummal Varga Miklós csodásan bánt: megőrizte nem csak az X generációnak, de átmentette a mostaninak is. Szóval visszahívott. Utána már csak letenni és elköszönni volt nehéz. De addig, beszélgettünk.

A mai napig óriási siker az általad énekelt és slágerre vitt Európa, és most a feldolgozása is. Hallottad már? Hogyan érint?

– Az elsők között voltam, aki hallhatta, hiszen a két fiú első útja hozzám vezetett. A segítségemet, valamint a hozzájárulásomat kérték a dal megjelentetéséhez. Látván a koncepciót, no meg a mai időket, nem is gondolkodtam sokat. Azt azért érdemes újra felidézni, hogy az Európa, aminek a dalszerzője vagyok, térben és időben teljesen külön született. Varga Misi barátom látott valami furcsa NATO tüntetést, amin túlnyomó többségben hölgyek voltak. Ez őt annyira megfogta, hogy megírta az Európa szövegét. Igen ám, de nekem már korábban megszületett az Európa-dalom, csakhogy nem volt hozzá szövet, illeszkedő szöveg. Így a teljes véletlennek köszönhető, hogy Varga Misi szövege egyszer csak rásimult az én dalomra, amiről egyből kiderült, hogy működik, sőt, semmit nem szabad rajta változtatni. Szóval ez volt az Európa születése, és mivel most hasonlót éreztem, amikor a két fiú megkeresett, így rögtön mondtam, hogy igen. Mi több, az egykori Európa szövegírójának özvegye is azonnal beleegyezett. Így Toldi Tamáson, házi szövegírómon volt a teher, hogy újra szője az egykori szövetet, amin egyébként a fiúk alig, mondhatni semmit nem javítottak.

Csak nem voltál végig ott?

– Most őszinte leszek. Bár koronavírus-járvány van, és mondhatni házi karantén, én kiszöktem a két fiúval a stúdióba. Magamtól is megtettem volna, de a két srác még jobban igényelte, hogy a rögzítésekor ott legyek. Így végig segítettem őket, bár azt hozzá kell tennem, hogy a profizmusuk nagyon meglepett. Szerették volna, ha többet jelenek meg a klipjükben, de végül véleményem szerint, a leginkább elegánsnak mondható megoldás született. Ha valaki látta a felvételt, akkor igen, ott a végén jelenek csak meg, amikor kirajzolódik a legfontosabb, a mának szóló üzenet, miszerint vigyázzunk egymásra. Így megtisztelő, hogy atyai gondoskodással, de finoman a háttérből segíthettem őket. Az pedig külön jól esett, hogy nagyon profi, az eredetihez képest semmilyen csorbát nem szenvedő új Európa dal született, amit mindenkinek – csakúgy, mint a mi Európánkat – érdemes megszívlelnie.

Számos, mondhatni rengeteg előadóművész, énekes jelezte: szinte tönkremegy ebben a járványban, hiszen lemondták az összes előretervezett fellépést. Nálad mi a helyzet?

– Nézd, engem előadóművészként nagyon megráz a koncertek elmaradása. Tengerentúli és egyéb turnéimat mondták le. Ám jelen helyzetben a legfontosabb az emberi élet, az egészség, a mások védelme és a magunk megkímélése. Ez a járvány most mindenkit érint. De nem állok be a panaszkodók sorába, mert akkor a szakmámmal nem lennék őszinte, vagy éppen igazságos. Én az évek során ugyanis gondoltam a nehezebb időkre is, amit idősebb kollégáimtól tanultam el. Fel kell készülni a csúcson is arra, hogy lehet ez majd másként is. Én ezt megtettem, így ez a járvány közvetlenül a családomat nem rázza meg. Ugyanakkor érzem és tudom, hogy sokan vannak, akik napról napra éltek ebben a szakmában, hiszen rengeteg előadó már eddig is így élt. Ők lehetetlen

 

Share on Myspace
A cikk forrása: https://bit.ly/3dG056T